14 Eylül 2007 Cuma

Menopoz Döneminde Kilo Artıyor!

İnsanların metabolizma hızı yaş ilerledikçe yavaşlar, vücuttaki kas miktarı azalarak yağ kütlesi artmaya başlar. Östörojen sentezi bu yaşlarda yaşanan menopoz nedeniyle de azaldığından vücut yağlarının dağılımı da bundan etkilenir.
40-50 yaş kadın beslenmesi ile ilgili bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen Cemal Aytaç Ak'ın açıklamalarına göre kadınlarda genellikle kalça ve basenlerde biriken yağ kütlesi menopoz ile beraber karın bölgesinde birikme eğilimindedir ve bazen menopozun kadın üstünde olan psikolojik etkileri yemek yeme isteğini artırmaktadır. Yani bu yaşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanmaya sebep olacak psikolojik ve fizyolojik faktörler kadının hayatına girmektedir. Menopozla birlikte kadınlarda tatlı yeme isteğininin artığını gösteren araştırmalar olmakla birlikte bu yaşlardaki hormon değişiklikleri ile kemik erimesi önemli risk olup günlük kalsiyum ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde sağlıklı beslenmek için öncelikle aşağıdaki yiyeceklerin tüketiminin bırakılması gereklidir:

· Kızartmalar
· Salam, sosis, sucuk, pastırma ürünleri
· Şeker, şekerli tatlılar (pasta, çikolata vb), tatlı içecekler, meşrubatlar
· Kuruyemiş
· Sakatatlar
· Tuz ve tuzlu yiyecekler.
· İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar

Bu yaşlardaki tatlı istediğinde artma meyve tüketilerek doyurulabilir. Özellikle kuru meyveler bu isteğinizi azaltacaktır. Beslenmemizle ilgili aşadakileri anlatılanları her yaşta olduğu gibi hayatımıza sokmalıyız:

· Mutlaka kahvaltı yapın. Sabah poğaça, börek türü yiyeceklerden uzak durun.
· Öğle ve akşam yemeklerinde sebze, sebze bulamıyorsanız mutlaka salata tüketin.
· İkindi ve gece öğünlerimizde meyve tüketmemiz önemlidir. Günde en az 3 porsiyon meyve alın.
· Yine günde en az 3 kase/su bardağı yoğurt veya süt tüketin.
· Ana öğünleri atlamayın. Atladığınızda, bunun şişmanlığa neden olacağını unutmayın.
· Günde en az 1 dilim peynir yiyin.

Hiç yorum yok: